De Kleineondernemersregeling (KOR): Wat Elke Ondernemer Moet Weten

Als ondernemer wil je niet alleen bezig zijn met administratieve en fiscale rompslomp van je bedrijf. Een regelingen die relevant kan zijn voor kleine ondernemers is de Kleineondernemersregeling (KOR). In deze blog gaan we dieper in op wat de KOR inhoudt en wat elke ondernemer erover zou moeten weten.

Wat is de KOR?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een fiscale regeling in Nederland die bedoeld is om kleine ondernemers te ondersteunen door hen vrij te stellen van de verplichting om btw te berekenen en af te dragen aan de Belastingdienst. De KOR is gericht op ondernemers met een jaaromzet lage omzet.

Voorwaarden voor Deelname aan de KOR:

  1. Jaaromzet: Je jaaromzet moet onder een vastgesteld drempelbedrag vallen. Dit drempelbedrag is voor 2024 € 20.000,-
  2. Natuurlijke Personen en Rechtspersonen: Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen, zoals bv’s en stichtingen, kunnen deelnemen aan de KOR.
  3. In Nederland Gevestigd: Je onderneming moet in Nederland gevestigd zijn.

Voordelen van de KOR:

  1. Vrijstelling van Btw: Als deelnemer aan de KOR ben je vrijgesteld van het berekenen en afdragen van btw over je omzet.
  2. Administratieve Vereenvoudiging: Doordat je geen btw hoeft af te dragen, wordt je administratie eenvoudiger.
  3. Geen Btw-aangifte: Je hoeft geen reguliere btw-aangiften meer te doen.

Overwegingen bij Deelname aan de KOR:

  1. Drempelbedrag: Controleer of je jaaromzet onder het geldende drempelbedrag valt.
  2. Verlies van Aftrek Btw op Inkopen: Als je deelneemt aan de KOR, kun je geen btw aftrekken op inkopen.
  3. Wie zijn je klanten: Heb je veel zakelijke klanten? dan is de KOR wellicht voor jou niet interessant.
  4. Vrijwillige Deelname: Deelname aan de KOR is vrijwillig. Het is belangrijk om af te wegen of de voordelen opwegen tegen de mogelijke nadelen voor jouw specifieke situatie.

Hoe Aanmelden voor de KOR:

Je kunt je aanmelden voor de KOR via het online portal van de Belastingdienst. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een fiscaal adviseur om ervoor te zorgen dat de regeling geschikt is voor jouw bedrijf en om eventuele fiscale gevolgen te begrijpen.

Conclusie:

De KOR biedt kleine ondernemers een mogelijkheid om hun fiscale verplichtingen te vereenvoudigen en btw-vrijstelling te genieten. Het is echter essentieel om de voorwaarden zorgvuldig te overwegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om de juiste beslissing voor jouw onderneming te nemen. Het begrijpen van de KOR is een belangrijk aspect van goed financieel management voor elke ondernemer.

Meer weten over de KOR? neem contact op met 1 van onze adviseurs!